top of page
Search

ChatGPT vs Explorare de vise

Cum arată interpretarea viselor în viziunea lui ChatGPT?


Am luat un vis pe care l-am explorat (aproape) complet, al unuia dintre oamenii cu care am lucrat în trecut la care știm interpretarea. În sensul în care visătorul a ajuns la ea în urma unei explorări, ajutat de mine, ca și ghid.

Visul


“Eram acasă la părinții mei, unde am copilărit. Schimbat de cum arăta acum. Eram lângă un aragaz, realizez că am uitat să dau de mâncare la găini, am un sentiment că trecuse foarte mult. M-am dus cu frică că au murit, cum am putut face așa ceva. Le vedeam în curte, le vedeam scheletul de sub pene, erau foarte slabe. Îmi aminteam cât erau ele de dolofane când avea mama grijă de ele. A fost comparația în vis.

Apoi le-am hrănit cu ceva divers, buruiană, ierburi, pâine...M-am trezit cu sentimentul că le-am hrănit, sper să fie bine de acum.”.Cum arată Explorarea făcută de către mine cu visătorul?


Mai jos este redat rezumatul explorării sub formă de idei. De notat că explorarea și partea de integrarea au durat 1h30'.


Cum arată câteva interpretări oferite de ChatGpt:

și ceva bonus :)

______________


Concluzii:


1. Interpretarea data de CHATGPT nimerește pe alocuri interpretarea ce a reieșit din explorare. Ca de ex: sentimental de vinovăție pe care visătorul îl simte față de responsabilitățile neglijate.


2. Fascinant este faptul că oferă mai multe interpretări, diferite. Iar visătorul ar putea în teorie, citindu-le, să găsească acele elemente care sunt adevărate în experiența lui interioară.


3. La fel ca și interpretările tradiționale, nu poate înlocui călătoria (procesul) pe care visătorul trebuie s-o facă pentru înțelegerea visului. Folosesc “călătoria” referindu-mă la toate modalitățile prin care visătorul ajunge la propriile concluzii. Ele implică atenție, simțire, insight, asocieri, amplificări șamd.


4. La fel ca și dicționarele de vise, ChatGPT oferă de-a gata posibile interpretări generale ale unui vis. Desigur interpretări mult mai complexe și complete. Dar, precum soluțiile unor probleme de matematică de la finalul culegerii, chiar dacă îl învață soluția corectă pe visător, nu-l învață matematică, iar asta în definitiv nu-l ajută cu adevărat.

Interpretarea nu aduce de la sine schimbările sau transformările prin care visătorul trece atunci când se imersează în explorarea unui vis.


5. ChatGPT poate fi folosit ca și un instrument ajutător pentru visătorii care vor să-și înțeleagă visele. Teoria oferită de ChatGPT poate adâncii efortul visătorului, dar nu-l poate înlocui.


6. Versiuni mai avansate ale lui ChatGPT ar putea înlocui parțial sau total munca de ghid de vise, la fel ca și cea de terapeut (și un milion de alte meserii). Prin faptul că ar putea să-l ajute pe visător să se relaxeze, să inițieze un dialog, să-l ajute să rămână ancorat în sentimente, să-i reflecte și parafrazeze trăirile, să-l ajute să integreze visul cel puțin la nivel teoretic.


Acest lucru mă sperie și mă entuziasmează în același timp.


Să fie visare!

Chiar și în vremurile roboților și a A.G.I (Artificial General Intelligence) care se apropie cu repeziciune.

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page