top of page
Search

Ce inseamna visele recurente?

Când o ambulanță circulă prin trafic cu girofarul pornit, nu ne întrebăm ce caută printre mașini, știm că ea are înăuntru un pacient ce are nevoie de atenție medicală imediată și îi facem loc să treacă.


Subconștientul are propriile metode inedite prin care ne atrage atenția spre ceva important ce scapă atenției conștiente. Când vine vorba de vise, o face prin cele recurente sau prin coșmaruri, iar în cazuri mai speciale o face prin combinația dintre cele două, adică prin coșmaruri recurente.


Am scris despre un astfel de coșmar recurent, explorat și înțeles, în acest articol.


Există visători care au același vis, ad litteram, care se repetă odată la câteva luni ori săptămâni. Pe de altă parte există vise cu temă repetitivă, dar al căror conținut variază.
Dacă citești acest articol sunt șanse mari să fi fi avut acest soi de vis recurent, iar atunci întrebarea rămâne; ce faci cu ele? ce înseamnă?


În primul rând, ce înseamnă, va fi strict personal pentru visător dar putem începe să ne apropiem de conținutul acestui tip de vis ținând cont de următoarele sugestii:


  • Visele recurente sunt normale și majoritatea dintre noi le avem cândva de-a lungul vieții

  • Visele recurente indică spre ceva important din interiorul nostru ce se vrea adresat.

  • Visele nu apar pentru a ne îngreuna, sau încurca viața, chiar dacă unele dintre sunt intense, ori de neînțeles la prima vedere. Din contră, visele ne susțin în dezvoltarea noastră emoțională, mentală și spirituală,

  • Suntem perfect capabili să explorăm și să ne înțelegem propriile vise. Ne putem explora, înțelege și integra visele singuri, dar ține cont că un ghid sau terapeut iscusit care lucrează și abordează visele, te vor ajuta să progresezi mai repede în înțelegerea și integrarea lor. Găsești ghiduri gratuite de explorare a viselor aici.


Mai jos, îți sugerez o tehnică pe care o poți folosi pentru a înțelege acest soi de vise, dar nu numai:


Timp de calitate cu un vis


Pregătește-ți un spațiu confortabil în care să petreci 15-20 minute cu visul tău, fără distracții.


Asigură-te că ai ceva de scris la îndemână.


1. Găsește-ți un loc confortabil, în care să rămâi (relativ) nemișcat pentru următoarele minute. Liniște-ți corpul și mintea, gradual, pas cu pas. Respiră profund, ca și cum inspiri pentru prima dată aer de munte.


S.l.o.w


Devino confortabil în propriul corp, observă-l în timp ce se liniștește. Fă asta cu mintea și emoțiile, lasă-le să se așeze. Închide ochii și stai câteva minute în tihnă, petrece timp de calitate cu tine și corpul tău. Observă-l pe măsură ce se relaxează.


Durată: 5 minute.


2. Când te simți pregătit, închide ochii și evocă visul. Încet, simte fiecare pas - atât cât ești confortabil să o faci. Nu forța lucrurile.


Observă-i culorile, imaginile, personajele. Devino prezent și vezi cum se simte să fii în vis. Lasă imaginile să prindă viață.


Observă ce simți în corp, stai cu sentimentele prezente, dă-ți timp pentru asta. Observă ce amintiri vin la suprafață, ce imagini sau situații din viața ta.


Ești exploratorul propriului vis.


Fă acest lucruri cu ochii închiși, câteva minute bune.


Durată: 5-10 minute.


3. Petrece ultimele 5 minute scriind liber și neîntrerupt, folosindu-te de următoarele întrebări:

  • Ce emoții apar în vis?

  • Ce amintiri sau imagini mi-au apărut în conexiune cu visul?

  • Ce-mi transmite personajele din vis?

  • Ce e nou după vis?

Durată: 5 minute


4. Reflectează la ce ai scris, răspunzând următoarea întrebare:

Când și unde am mai simțit stările din timpul visului?

Durată: 1-2 minute


Explorarea propriilor vise este o artă, ea necesită răbdare, creativitate, curiozitate și mult drag pentru propriile adâncimi. Se construiește și se învață prin repetiție. Ai răbdarea cu tine și procesul.


M-ar bucura să-ți aud explorările, în comentarii ori prin mesaj pe site. :)

Dacă ai nevoie de ajutor în explorarea propriilor vise, poți să îți programezi o sesiune cu mine aici.


Să fie visare!54 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page